Fluorizarea
Fluorizarea reprezinta tratamentul stomatologic prin care se suplimenteaza cantitatea de fluor a dintilor, in scop profilactic si este indicat cu precadere copiilor. Fluorizarea are rolul de a preveni formarea leziunilor carioase si / sau de a reduce progresia cariilor deja existente. Procedura se poate realiza in cabinetul stomatologic sau la domiciliu.
Fluorul este o substanta minerala ce se se regaseste peste tot in natura, inclusiv in smaltul dintilor, aici avand rolul de a intari suprafata dintelui si a o face rezistenta in fata cariilor.
Fluorul se concentreaza in organismul uman in oasele si dintii aflati in crestere la copii, ajutand la intarirea smaltului dintilor de lapte, dar si al celor definitivi. Fluorul actioneaza in timpul proceselor de demineralizare si remineralizare ce au loc in mod natural in gura - dupa fiecare masa saliva contine acizi care produc dizolvarea calciului si fosforului de la nivelul dintilor, insa sunt momente cand saliva nu este acida si are un efect opus, de remineralizare: reface depozitul de calciu si fosfor de pe suprafata dintilor. Daca fluorul este prezent in timpul remineralizarii, mineralele depozitate sunt mai dure decat in mod normal si previn demineralizarea produsa de aciditatea salivei.
Indicatiile fluorizarii
• Tratamentul de fluorizare este indicat in primul rand copiilor cu varsta intre 6 si 16 ani, aceasta fiind perioada de formare a dintilor permanenti. Cu toate acestea, si adultii pot beneficia de acest tratament profilactic.
• Exista si cateva afectiuni care prezinta risc crescut pentru aparitia cariilor, cum ar fi sindromul gurii uscate sau bolile gingivale.
• Persoane cu predispozitie pentru dezvoltarea cariilor.
• Pacienti cu restauratii dentare sau aparate ortodontice.
Riscurile suplimentelor cu fluor
Atunci cand este administrat sub supraveghere de specialitate, fluorul este un supliment sigur pentru organism. Supradoza poate avea insa un efect toxic - acesta este si motivul pentru care parintii trebuie sa-si supravegheze atent copiii si sa tina departe de ei produsele cu fluor, in special pana la varsta de 6 ani. Copiii pana la aceasta varsta mai degraba ar inghiti pasta de dinti decat sa o scuipe.
Fluorizarea in cabinetul stomatologic
Tratamentul de fluorizare se poate realiza de 3 - 4 ori pe an, iar procedura este foarte simpla: dupa o igienizare profesionala, medicul aplica pe dinti solutii, geluri sau lacuri speciale, cu un continut ridicat de fluor, pentru un timp de 1 - 2 minute. Dupa tratament pacientul nu trebuie sa clateasca gura sau sa consume alimente si lichide timp de 30 de minute.
Fluorizarea in cabinetul stomatologic se poate realiza de 2 - 3 ori pe an. Eficienta tratamentului depinde de mentinerea unei igiene dentare stricte: periajul dintilor de doua ori pe zi, utilizarea atei dentare si a apei de gura, plus vizitele periodice la medicul stomatolog.
Fluorizarea la domiciliu
Medicul poate prescrie pacientilor produse - paste de dinti si ape de gura - cu o concentratie mai scazuta de fluor, pentru utilizare saptamanala sau zilnica, insa aceste tratamente acasa sunt contraindicate copiilor sub 6 ani.
Tratamentul cu fluor poate fi indicat si viitoarelor mamici, pentru a preveni formarea cariilor la dintii de lapte. Acest tratament sub forma unor tablete administrate pe cale interna poate continua zilnic, pana cand copilul ajunge la varsta de 14 - 15 ani. Acest tip de fluorizare este considerat a fi cel mai eficient.
Mini implantul dentar
Mini implantul dentar reprezintă versiunea mică a implantului dentar standard si...
Fluorizarea
Fluorizarea reprezinta tratamentul stomatologic prin care se suplimenteaza cantitatea de...
Astazi vorbim despre importanta igienizarii dentare:
Igienizarea profesionala in cabinetul stomatologic este recomandata cel putin o data...
Bolile parodontale (gingivitele si paradontitele) sunt afectiuni cronice de natura infectioasa, cauzate de mai multe...
Te speli de doua ori pe zi, folosesti ata dentara si apa de gura, dar alegi alimentele potrivite?
Secretul unui zambet sanatos se...